Barista

8 trick til en bedre kaffe, nr. 3 vil nok overraske dig.

In Kaffe wiki by Kaffe WikiLeave a Comment

Bedre kaffe med 8 nemme tricks.

Du glæder dig til din morgenkaffe, men den er ikke lige det du håbede.
Du drikker den alligevel, fordi dagen skal jo i gang.
Men hvad kan vi gøre for at, vi får en bedre kaffe oplevelse.
Vi har samlet 8 tricks til en bedre kaffe oplevelse.

Nr. 1 – Rengør din kaffebrygger.

Ja det lyder måske simpelt, fordi det er det.
Men hvis ikke vi noterer i vores kalender, hvornår den sidst er blevet rengjort for alvor, ja så kan der gå lang tid imellem.
Jeg har oplevet mange kunder først henvender sig, når maskinen har lidt kalkdøden.
Med andre ord, har de aldrig eller virkelig få gange afkalket deres maskine.
På sjælland kan en kaffemaskine holde ca. 18 måneder, uden af blive afkalket inden den dør helt.

rengøring af espressomaskine

Du bør afkalke ca. hver anden til tredje måned, alt efter hvor meget kaffe du laver.

Der ud over, kan der også være aflejringer af kaffe og bønner i maskine og bryghoved.
Dette forkommer mest på lukkede systemer, mens de fleste jo rengør bryghoved på deres espressomaskine efter hver brygning.
Kalk og aflejringer kan resulterer i lavere brygge temperatur, som igen giver en dårlig smagsoplevelse.

Nr. 2 – lav en brygge test.

Med tiden kan effektiviteten af din maskine god minskes.
Derfor kan udgangstemperaturen falde, helt på linie med faldende temperatur ved aflejringer of kalk.
Den perfekte brygge temperatur er 96 grader.
Hvilket de fleste almindelige kaffe maskiner er indstillet til at leverer.

På en ældre espressomaskine, kan det være en fordel bare at lade den “brygge” en kop vand, inden du brygger med bønner.
Det hjælper maskinen til at få varmet bryghoved osv op, inden den skal lave en himmelsk espresso til dig.

Nr. 3 – Bryg fra koldt vand.

Tro det eller ej, selv om det færdige produkt skal være varmt, giver det en bedre kaffe hvis du bruger kold vand.
Brug aldrig lunkent eller varmt vand.
Start med at hælde kold vand på maskinen og lad den opvarme det.
Der er blandt andet andre bakterier i varmt og lunkent vand end der er i koldt.
Måske dette trick overraskede dig, eller måske er du en af de få der kender vigtigheden af at bruge koldt vand.

Nr. 4 – Kontroller temperaturen.

I forlængelse af nummer et og to, så har du sikkert forstået vigtigheden af, at brygge ved den korrekte temperatur.
De 96 grader er sweet spot, for at kaffen kan opnå sit fulde potentiale, som du kan læse om i denne artikel.

Du kan bruge et termometer og hvis temperaturen er under eller over de 96 grader, så juster den.
Hvis du ikke kan justere temperaturen og du har afkalket maskinen samt bruger trick nummer 2, så er der ikke andet for, end at udskifte din kaffemaskine.

kaffe elkedel sort

Nr. 5 – Brug filtreret vand.

Hvis du ikke bruger et vandfilter system, så går du glip af noget, når det kommer til din kaffe.
Fordi selv om vi i Danmark er bevidste om vores vandkvalitet, så er vi mindst lige så bekendte med hvor meget kalk vi har i vandet.

kalkfilter

Ud over en bedre og mere ensartet smag, forlænger du også din maskines levetid.
Det behøver ikke være et dyrt osmose anlæg, du kan nøjes med at have en kande med et filter.
Det mest brugte herhjemme er britta filtre.
Hvis du samtidig har kanden på køl, så lever du også op til trick nummer tre.

Nr. 6 – Brug friske bønner.

Er der en lille kaffenørd gemt i dig, så handler du sikkert allerede små mængder special kaffe.
Men høre du til kategorien af folk der ser et godt tilbud og køber 20 poser kaffe af gangen, så er det næsten din egen skyld, at de sidste kopper er “anderledes” i smagen.

Det er klart en fordel, at købe hele bønner og kværne dem selv.
De hele bønner holder bedre på aromaen, end formalede.
Bedst før, er fint men underordnet hvad der står så bør din kaffe være drukket indenfor 2 måneder.
En god tommelfinger regel er, at du ikke skal have mere kaffe på lager end du kan drikke på 14 dage.

Nr. 7 – Opbevaring af kaffebønnerne.

Nu er det ikke alle der drikker nok kaffe til, at få bugt med bønnerne indenfor 14 dage.
Det er helt ok, så længe du opbevarer dem ordentligt, kan de som sagt godt bruges i op til 2 måneder.

Ordentlig opbevaring er ikke, som mange gjorde i 0’erne, ved at opbevare dem i køleskabet.
Derimod er det vigtigt, at have dem i en lufttæt beholder.
Har du en maskine, hvor du hælder hele bønner i, så tilsæt det du skal bruge på dagen og lad resten forblive i din lufttætte beholder.

Nr. 8 – Prøv andre kaffebønner.

En af de smukke ting ved kaffe, er hvor forskelligt det smager fra region til region.
På samme måde bliver det, som du kan læse i min e-bog Kaffesmagning som en Barista, påvirket af ristemetoden.

blue mountain kaffe

Samtidig er det sjovt, at gå på kaffe jagt, finde nye risterier og bønner.
Kaffe appen Baristo, kan være en god måde, at finde en nye favorit kaffe.
Nu bor jeg selv på Frederiksberg og har nem tilgang til Coffee Collective, men du kan bestille kaffe hos Prolog eller tegne et kaffe abonnement hos La Cabra.
Eller et have af andre steder, der alle sætter en ære i at fremstille god kaffe.

Her til sidst.

De her 8 trick er samlet, for at give dig en bedre kaffe.
Både ved at fortælle dig noget du måske ikke vidste, men også for at minde dig om ting du måske havde glemt.
Vi har en tildens til, at gøre alt nemt for os selv.
Nogle gange betyder det, at vi kommer til at gå på kompromis med hvad vi egentlig ønsker.
Som for eksempel når vi ønsker en god kop kaffe.

Så tag dig sammen og bryg din kaffe, som den skal brygges og få den bedste start på dagen.

Leave a Comment