Kolbekaffe

Kolbekaffe med Bodum Pebo vakuum kaffebrygger. Se udvalget.

In Kaffe Udstyr, Kaffe wiki by Kaffe Wiki

Kolbekaffe eller vakuum kaffebrygger?

Firmaet Sintrax kom i 1925 med en kande der kunne lave kolbekaffe.
Den blev populær fordi færre og færre have råd til tjeneste folk.
Nu skulle man selv eller en ung pige i huset, lave kaffe.
Ikke alene var kolbekaffe nemmere, at lave men den smagte også bedre.
Der kom ikke længere bønner med i det færdige produkt.

Havde det ikke været for tyskeren Otto Schott, havde kolbekanden måske ikke fundet vej ind i 20’ernes køkkener.
Otto opfandt nemlig varmebestandigt glas.
Det kunne modstå høje nok temperaturer til det kunne bruges til køkkenbrug.
Kolbekanden var inspireret af Bauhaus skolen og opfundet af Wilhelm Wagenfeld og Gerhard Marcks.
Begge dytige folk, Otto hyrede til at opfinde køkkenudstyr for Sintrax.

Kolbekaffe laves ved, at kogende vand, ved hjælp af vakuum, flyttes fra nederste kolbe op til øverste.
Her blander den sig med de malede kaffebønner.
Når alt vandet er suget op i øverste kolbe, slukkes der for varmen.
Herefter siver vandet langsomt ned i nederste kolbe igen og kaffen er klar.
Men set med nutiden øjne, er det frygteligt besværligt og et værre svineri.

Kolbekanden var populær helt frem til 60’erne, derefter blev kaffemaskinen som vi kender den i dag, den fortrukne måde at lave kaffe på.
Kaffemaskine der blev opfundet i 1936, var længe under vejs til sin popularitet.
Det skyldes sikkert mangel op strøm og man vidste hvad man havde, ikke nødvendigvis hvad fik fik.
Så kan man heller ikke se bort fra, at det med datidens mandsdominerede øjne, virkede lidt overflødigt.
Kvinderne gik jo alligevel derhjemme, så de havde tid til at lave kaffe op gøre rent efterfølgende.

Bodum Pebo vakuum kaffebrygger.

Bodum Pebo er en kolbekaffemaskine eller kolbekande.
Mere præcis er det to glas glober, der kan placeres oven på hinanden med et filter imellem.
Mellemstykker sørger for, at der er tæt forsejlet mellem de to glober.
Man placerer Bodum Pebo direkte på komfuret, eller anden varmekilde (dog ikke induktion).
På samme måde som originalen slukkes der for varmen, når alt vandet er blevet suget op i den øverste globe.

Det er en smukt syn, og rimelig nemt.
I forhold til originalen er der ikke meget rengøring og alle dele, kan gå direkte i din opvaskemaskine.
Bodum Pebo blev tidligere kaldt SANTOS, men det er stort set samme produkt.
Vejledende udsalgs pris ligger på ca. 500,- kroner.
Bodum kalder det også for en Siphon bryggemetode, jeg gætter på Dræn bryggemetode eller Hævert bryggemetode ikke lød fint nok.
Pebo kan lave fra 0.5 til 1 liter kaffe, hvilket svare til mellem 4 og 8 kopper kaffe.
Bryggetiden er ca. 10 minutter, plus rengøring.

Popularitet.

Her hjemme er Bodum populær, men uden for landet grænser er Hario det mest kende mærke indenfor glaskander til køkkener.
Det inkluderer og deres Kolbekaffe kande.
I Danmark betyder det mindre, at vi ikke har det store udvalg indenfor kolbekander.
Men I Finland, hvor de tidligere var voldsomt glade for kogekaffe, lever kolbekanden stadig i bedste velgående.

Det samme gør sig gældende i Mexico.
Her benytter flere sig dog af den lille espressokande, der via vakuum trækker vandet gennem de malede kaffebønner, op i det øverste kammer.
Det er min favorit bryggemetode i naturen, altså den lille italianske espress kaffe brygger.
Her kan du ikke se vandet blive flyttet, men du får en utrolig god camping kaffe.

kaffemaskine til camping

Vakuum kaffebrygger.

Det er smukt, at iagttage brygningen, men der er lagt fra så nemt, som en almindelig kaffemaskine.
Det er også sværere end Pour Over kaffe metoden, og den kræver ikke lige så meget rengøring.
Men der er nu noget svært tilfredsstillende, ved at stå der som en anden Professor Baltazar i sit kaffe laboratorie.
Se vandet blive trukket op, via vakuum, blande sig med bønnerne og så sive langsomt ned igen.
Lige som Pour Over, Slow Brew og koldbrygning er det næsten meditativt, hvis ikke vi skal kalde det mindfulness.

Men er det besværet værd?
Kaffen er god nok, men den er intet specielt.
Udstyret er relativt billigt, men også noget man bliver træt af at bruge efter et par gange.
Det er helt klart sjovt, at prøve, men det bliver aldrig min kop te.
Ligesom Koldbrygget kaffe, så er det for krævende til hverdags brug og du imponerer kun gæsterne første gang, de ser dig bruge det.

Måske jeg ikke er målgruppen, for nok elsker jeg god kaffe, men jeg nørder kun med udstyr indtil jeg kan det.
Derefter mister jeg interessen for udstyret, og et ender i skabet sammen med vaffeljern og food processor.
Gud ske tak og lov for, at jeg ikke fik investeret i en Suvite eller Sous Vite.
Den kan min bror have glæde af, at have stående i sit køkken, til skræk og advarsel.

Det var alt, om kolbekaffe i denne omgang, brug det til inspiration for dit eget kaffe eventyr.
Det eneste spørgsmål jeg afsluttende har til dig er…
Har du læst om Verdens dyreste kaffe til over 11.000,- kroner pr. kilo?