koldbrygget kaffe

Koldbrygget kaffe udstyr, Pour Over, Bodum, Kalita og Hario metode.

In Kaffe opskrift, Kaffe Udstyr by Kaffe Wiki

Koldbrygget kaffe udstyr.

I denne artikel om koldbrygget kaffe, kommer jeg ind på alt fra hvordan laver man koldbrygget kaffe, opskrift, kaffebønner, brygge metoder, koldbrygget kaffe udstyr og serverings forslag.
Mangler du en slow brew kaffe brygger, til at lave din koldbryggede kaffe på?
Så har Teacup.dk en til 171,75 i denne artikels skrivende stund.

koldbrygget kaffe opskrift.

Koldbrygget kaffe kan hurtigt blive for stærkt.
Brug derfor kun 4g malede kaffebønner for hver kop kaffe du vil lave.
Der er 3 metoder du kan benytte dig af, alt efter hvilket udstyr du har til rådighed.

  1. Hæld kold vand og kaffe i en kande med låg og sæt den på køl i 12 til 24 timer.
    Kaffen filtreres efterfølgende igennem et kaffe filter, som ved Pour Over kaffe.
  2. Samme procedurer som metode 1, men du benytter en stempelkande.
    Dette betegnes oftest som Bodum metoden.
  3. Brug en koldbrygger, som den fra Kalita eller Hario.
    Denne metode ligner et mindre kemiforsøg, hvilket er dybt tilfredsstillende at se på.

Koldbrygget kaffe Pour Over metode.

Lav koldbrygget kaffe på den billigste og nemmeste måde, med Pour Over metoden.
Tag din favorit glaskande med låg.
Du skal bruge ca. 4g malede kaffebønner per 1.5 dl vand, hvilet svare til en kop kaffe.
Rør godt rundt og stil kanden i køleskabet med låg på i 12 til 24 timer.
Du kan tage kanden ud og røre rundt i den med tre til fire timer mellemrum.

Når kaffen har trukket i det ønskede antal timer, tages den ud og nu skal den filtreres.
Dette gøres via en tragt og et kaffe filter, ned i en ny kande eller direkte i serverings glasset.
Da kaffebønnerne synker til bunds, kan du forsigtigt servere kaffen uden at filtrere den.
Men du får det lækreste og sundeste resultat, hvis du filtrere det inden servering.
Har du ikke et låg til glaskanden, kan du sætte et stykke køkkenfilm hen over kandens åbning.

koldbrygget kaffe udstyr.

Koldbrygget kaffe stempelkande kaldes Bodum metoden,
Det er efter min mening den ringeste måde, at lave denne drik på.
Hvis du vil have en sund kaffe, skal den alligevel filtreres, som ved pour over metoden.
Bønnerne skal ikke presses sammen, før de har stået på køl og trukket i 12 – 24 timer.
Derfor er det bedre med en kande, der har et flat låg, end en kande hvor der stikker en pind op fra toppen.

Det med filtrering og sundhed, drejer sig om, at jo længere tid kaffen får lov at trække, jo flere affaldsstoffer kommer der ud i vandet.
Men et simpelt kaffefilter, kan fange de affaldsstoffer.
Der er dog ingen grund til at gå ud og købe en Bodum stempelkande, hvis du ikke har en allerede.
Du kan lige så nemt bruge en almindelig glaskande med låg.

Feinschmecker udstyret kommer fra Kalita.

Skal køkkenet ligne professor Baltazar’s laboratorium, så er en Kalita koldbrygger det helt rigtige.
Skønheden koster ca. 5.000,- gode danske kroner, men så kan du også imponerer alt og alle.
Dette elegante og fascinerende stykke kaffe udstyr, kan brygge op til 15 kopper kaffe på ca. 10 min.
Om Kalita ligefrem laver bedre kaffe, skal være usagt, men det er et smukt syn når den brygger.

Bagsiden af medaljen er, at den ikke er nem at rengøre.
Eller det er måske forkert formuleret.
Efter du har brygget din kaffe, skal der sådan set bare hæles kogende vand igennem.
Men det er en støvsamler, og når man tænker på hvor sjældent du reelt kommer til at bruge den, så bliver det nogle dyre kopper kaffe.
Med det sagt, så er det utrolig tilfredsstillende, at se kaffen løbe gennem afkølings røret og dryppe ned i kanden.

Der er andre muligheder, for eksempel laver Hario deres v60 iskaffe brygger.
Drikker du, eller har du lyst til at drikke iskaffe om sommeren, så er den en god mulighed.
Denne glaskande har både indbygget kaffetragt.
Kapaciteten er kun på 0.7L, hvilket giver 2 til 4 glas iskaffe, alt efter glasstørrelse selvfølgelig.
Den største fordel er, at du kan bruge den til at brygge både kold og varm kaffe.
Den er nem at rengøre og koster kun en tiendedel af Kalita’en, altså ca. 500,- kr.

Hjemmelavet koldbrygget kaffe holdbarhed.

Det er sjældent folk brygger mere kaffe end de kan drikke på en dag eller to.
Men måske skal du holde sommerfest og vil forberede en større portion, nogle dage i forvejen.
Hjemmelavet koldbrygget kaffe holdbarhed = 2 uger i køleskab.
Til forskel fra kaffe brygget på almindelig vis, ændre smagen sig ikke meget over tid, når det kommer til koldbrygget.
Men et godt tip er alligevel, at lave drikken max en uge før den skal bruges og skolde kanden i kogende vand, for at fjerne bakterier.
Fuldstændig lige som du lærte i husgerning i skolen.

Opsummering af koldbrygget.

Der er tre overordnede metoder, hvor af den billigste er metode et.
Resultatet smager lige godt på alle tre metoder.
Du skal bruge 4g kaffe pr. 1.5 dl vand.
Drikken skal trække under låg, i køleskab i 12 til 24 timer.
Holdbarheden er max 2 uger på køl.
Udstyr kan købes fra 100,- kroner for tragt og filter, til over 5.000,- kroner for en Kalita koldbrygger.

Har du læst artiklen om Pour Over kaffe? Eller helt basalt, hvordan laver man kaffe.